Ce înseamnă să fii voluntar DevAcademy

photo_2015-01-09_12-48-26-1024x768

Atunci când le împărtăşeşti oamenilor faptul că lucrezi ca voluntar, aceştia încep să se gândească în ce anume constă voluntariatul si mai ales care pot fi beneficile tale. Puțini ştiu că experiența ca voluntar este una extraordinară, un journey captivant de învăţare, de cunoaştere de oameni cu aceleaşi vise ca şi tine şi obţinerea de satisfacţii cu fiecare proiect dus cu bine la capăt.

Acest lucru se întâmplă în DevAcademy, unde spiritul pe care îl insuflăm track-urilor de învăţare ia naştere în primă fază în “back-end”. Misiunea noastră de a construi o comunitate croită să se dezvolte şi să învețe începe cu noi, echipa de voluntari.

Ca voluntar, la început nu ştii ce aşteptări să ai. Dar odată cu trecerea orelor, a zilelor, a întâlnirilor, a discuțiilor pe Skype, pe e-mail sau la telefon, realizezi că prinzi rădăcini în acel loc ca şi cum ai fi acolo de o viață.

În ce constă voluntariatul în cadrul DevAcademy? Creionăm idei, dezvoltăm proiecte, ne setăm deadline-uri, ne întâlnim la cafea pentru a discuta tactici şi facem Hangouts ca să planificăm proiecte. Totul sub semnul motivaţiei pentru că ăsta e stilul Dev: facem parte dintr-o comunitate care te invită să devii mai bun, aşa că ne hrănim mereu motivaţia cu provocări noi.

Ca voluntar descoperi în DevAcademy o dăruire extraordinară a fiecărui membru, care te cucereşte din prima. Încă din prima zi ai parte de experienţa muncii în echipă, de sprijinul reciproc, de sharing de know-how, de învăţat unul de la altul şi de bucuria reuşitelor echipei.

Mai mult, DevAcademy funcționează ca un mecanism organizațional atipic, ceea ce înseamnă că te poți dezvolta şi implica sau observa la orice nivel. Pentru noi, ca voluntari, DevAcademy reprezintă oamenii din Dev, fiecare cu energia sa aparte. Colegii noştri ştiu lucruri, fac lucruri, îşi dedică timp, întreabă, răscolesc, caută, iar totul devine un lanț şi ne prindem în acest joc, realizând abia la final câte lucruri deosebite am putut face împreună.

Ne place mult în DevAcademy şi investim în această idee deoarece credem în misiuna Dev. Poate nu începem la drum neaparat ca specialişti în Finance, în HR sau în Marketing. Dar experienţa de aici şi oamenii pe care îi cunoaştem în Dev ne ajută să ajungem mai repede acolo.

Te invităm să aplici şi tu pentru o poziţie de voluntar Dev şi să descoperi ce înseamnă să devii “a better you” în cadrul unei comunităţi de excelenţă!

unnamed
 

DevAcademy Deconstructed: Episodul 1 – Deschidere

DevAcademy - Deconstructed

Track-urile de învățare sunt în ultima săptămână înainte de vacanța de iarnă, prilej cu care dăm startul unei noi serii de articole în care să detaliem ce înseamnă cultura DevAcademy.

Astăzi vom vorbi despre DevAcademy – o comunitate perfect deschisă.

Încă de la Sesiunea I, DevAcademy și-a propus să abordeze totul într-o manieră perfect transparentă, fără ascunzișuri, fără exagerări. Încercăm cu orice prilej să vă ținem la curent cu toate activitățile întreprinse de Dev, cu tot ce punem la cale (dacă ne urmăriți newsletterele, sunteți la zi cu toate evenimentele noastre). Încercăm să abordăm orice întrebare care ne este adresată, în ciuda limitărilor de timp cu care ne luptăm (n-ați uitat de hello@devacademy.ro, nu?). Nu ne sfiim să dăm detalii și despre încercările care se mișcă anevoios în prima fază (vă povesteam nu demult de săli și de procesul “tricky” de obținere a lor).

În acest spirit, vă reamintim că suntem în continuare deschiși la a primi cereri de feedback despre performanța voastră de la Hackathon. Le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături în acel weekend. Dacă sunt unii dintre voi care nu au înţeles cum s-a desfăşurat tot procesul sau cum se face că nu aţi fost selectaţi de data aceasta, contactaţi-ne şi veţi primi un feedback de la mentori pe aplicaţia trimisă. Sperăm ca împreună cu feedback-ul nostru şi cu dorinţa voastră de a învăţa să ne revedem data viitoare și mai pregătiți și setaţi pe inovaţie.

Urmăriţi în continuare postările de aici pentru a descoperi ce altceva mai intră în genomul DevAcademy.

Ready. Set. Go! – Convocation DevAcademy

header-convocation

Duminică, 23 Noiembrie, pe înserate, echipa DevAcademy s-a întâlnit cu cei selectați pentru trackuri în cadrul unui eveniment special de înrolare. Convocation a fost numele sub care a fost cunoscută participanților seara de descoperire, curiozitate, introducere, voie bună și angajamente. Evenimentul a avut loc în sediul Qualitance România, susținători DevAcademy în cultivarea performanței.

Generația actuală de padawani Dev a avut ocazia să se revadă cu mentorii Dev (întâlniți la DevHackathon), să se cunoască între ei şi să participe la o prezentare deschisă, antrenantă și pe alocuri amuzantă despre ce înseamnă intrarea în DevAcademy.

Pe parcursul serii, am aflat împreună chestiuni logistice. Ne-am descoperit unul pe altul prin întrebări la obiect, de tipul “Finetti sau Nutella?”, ”De câte ori dai snooze dimineața?”. Am stat captivați uitându-ne la videouri despre impactul tehnologiei în lume. Ne-am reamintit care este viziunea Dev pe termen lung. Am semnat DevAcademy Code of Conduct. Și am aflat că lui Lucian Ghindă nu-i place ciocolata albă.

Iar noi, echipa DevAcademy, am văzut în ochii padawanilor entuziasmul, încântarea şi dorința de a începe în forță.

A fost o seară în care am pus noi temelii ale comunității de elită pe care o extindem anul acesta, o seară în care ne-am hrănit reciproc motivația pentru performanță și inovație. Mai multe imagini de la eveniment puteți găsi în albumul dedicat de pe pagina de Facebook DevAcademy.

Întrebări și răspunsuri legate de Hackahton

Hackathon - why and hows

Voi încerca să răspund mai jos la câteva întrebări despre ultimul pas din procesul de selecție DevAcademy și anume Dev Hackathon.

1. De ce s-a lucrat în echipa?

S-a lucrat în echipă pentru că, pentru noi comunitatea și lucrul în echipă sunt concepte extrem de importante.
Tot ceea ce facem este în direcția de a construi o comunitate și asta înseamnă colaborare și dorința de a reuși împreună.

Este posibil ca în echipa o persoană să știe mai mult și alta mai puțin. Binențeles că viteza echipei este influențată de persoana care știe cel mai puțin.
Am înțeles bine asta când am decis să facem acest Hackathon în echipe alocate aleator și, în cazul programelor de învățare tehnice, pe cât posibil în funcție de limbajul de programare în care au rezolvat Step 2.

Evaluare a fost făcută în acest context pentru că ne interesa mai ales răspunsul la întrebarea Cum lucrezi cu o persoană care știe mai mult/mai puțin decât tine?

2. Evaluarea s-a făcut individual sau în echipă?

Evaluarea este individuală, în context de lucru în echipă.
Asta înseamnă că la final decizia o vom lua despre fiecare persoană în parte, dar ne-a ajutat interacțiunea din interiorul echipei.

3. De ce o problemă ce implica concepte de networking?
Pentru cei care s-au înscris la iOS și Ruby on Rails, am ales o problemă cu networking pentru că este o zonă nouă pentru multe persoane. Și pentru că networking-ul este în general ceva mai greu de înțeles.
Ne-am dorit să dăm ceva cât mai nou. Scopul fiind să se întâmple un proces de învățare chiar acolo.

4. De ce am făcut update-uri la probleme în timpul Hackathonului?

În primul rând pentru a clarifica anumite cerințe pentru că eram conștienți că unele dintre cerințe au fost neclare de la început.
Pe unele le-am lăsat așa în mod intenționat, altele probabil că au fost mici bug-uri.

În final
Reamintim că motivul pentru care ne-am întâlnit în week-end are legătură cu evaluarea nu doar a cunoștințelor din trecut cât mai ales a capacității de reacție în fața unei probleme neclare, dificile, necunoscute.
Mai concret: cum îți poți folosi cunoștințele din trecut pentru a face față unei situații noi.

Am făcut asta pentru că, în IT, de cele mai multe ori ceea ce ai de implementat se clarifică pe parcurs.
Noi ne-am dorit să simulăm o situație cât mai reală.

Dev Hackathon: Cei care ne-au susținut

Am avut parte în timpul weekend-ului abia încheiat de un Hackathon semnat în întregime DevAcademy.

Parteneri în organizarea evenimentului

Dorim să le mulțumim celor care ne-au susținut în organizarea acestui eveniment pentru că susținerea lor a făcut posibilă, din punct de vedere logistic, desfășurarea unui eveniment în care timp de două zile au fost aproape 200 de participanți:

acs-logo-gradient-ro

1. Facultatea de Automatică și Calculatoare
Un partener pe care l-am simțit apropiat și care ne-a sprijint atât logistic cât și moral nu doar în organizarea și desfășurarea acestui Hackathon ci și în a ajunge la publicul nostru țintă.
Le mulțumim și ne bucurăm că există o astfel de colaborare și o viziune modernă și deschisă către a sprijini astfel de inițiative.

 

rosedu-logo

2. Romanian Open Source Foundation (ROSEdu)

Un partener cu care am comunicat constant și care ne-a ajutat logistic și pentru promovarea programelor noastre de învățare.
De asemenea, o organizație cu care ne simțim apropiați din punct de vedere al scopului de a oferi forme de educație gratuită și de a sprijini implementarea de proiecte.

logo_bdv

3. Brigada de Voluntari
Ei ne-au oferit oameni de nădejde în organizarea Hackathonului, oameni pe care i-am simţit, pentru un weekend, ca făcând parte din familia Dev (înscrierile în cadrul Brigăzii sunt deschise; mai multe informaţii găsiţi aici).

 

938

4. Universum Events Architects și Angajatori de Top
Ne-au susținut logistic nu doar în cadrul acestui Hackathon ci și cu prezența la Angajatori de Top în cadrul procesului de promovare a programelor de învățare.

Susținători în promovarea înscrierilor

asmi-logo-bf8107b62f6916d9596f3ff8516e66d9

Asociația Studenților la Matematică și Informatică ne-a ajutat în organizarea și desfășurarea unei prezentări în Facultatea de Matematică și Informatică.

 

 

Și de asemenea vă mulțumim vouă celor care ați dat share, email, tweet, ați vorbit cu prieteni, colegi, profesori pentru a promova înscrierile la programele noastre de învățare.

We did it our way – DevHackathon

DSC_6796r

Weekendul acesta a adus împreună mentorii și membrii Dev și candidații cei mai ambițioși pentru cele 5 trackuri de învățare (2 Ruby on Rails, 1 Front-end, 1 Mobile(iOS), 1 Product Management), la un eveniment în premieră pentru comunitatea de elită: Dev Hackathon.

Înarmați cu probleme intrigante și întrebări pertinente, echipa Dev i-a provocat pe participanții celor două zile de hackathon la găsirea celor mai bune soluții pentru task-urile propuse. Începând de sâmbătă dimineața de la 9 și până duminică târziu în noapte, holul Facultății de Automatică și Calculatoare a Politehnicii București a fost baza DevAcademy. Ne-am cunoscut cu fiecare participant în parte și am discutat așteptările sale de la program. Am lucrat în echipă, ghidați de mentori. Am revizuit cod și propuneri originale de business plans. Ne-am tweet-uit, ne-am pozat și ne-am încărcat bateriile cu pizza. Ne-am luptat cu o serie de conexiuni WIFI încăpățânate.

Aproape 200 participanți, grupați sâmbăta sau duminica, au acceptat provocarea DevAcademy și au construit alături de noi timp de o zi întreagă. La final, am plecat toți mai înțelepți, mai apropiați, mai focusați pe cum ne putem perfecționa cunoștințele.

Pentru echipa Dev urmează acum procesul amănunțit de selectare a acelora cu cel mai mare potențial de dezvoltare și cea mai mare dorință de perfecționare pentru înscrierea în cele 4 track-uri.

La finalul săptămânii acesteia vom afla care sunt cei 75 noi înscriși în comunitatea de elită DevAcademy.

A fost un week-end în care am trecut prin multe împreună.
Credem că a fost un week-end în care mai mult decât până acum conturăm, tot împreună, o elită.

Mulțumim pentru că vreți să vă implicați! Asta este cel mai important pas în ceea ce vom construi.

Episodul 2: Corectura și Notarea

 

Code review

Image source: https://www.flickr.com/photos/sebastian_bergmann/

După cum știți deja, suntem în ultimele zile de înscrieri – ultimele momente în care cei care își doresc o șansă la performanță și la perfecționarea cunoștințelor IT sau business pot aplica pentru track-urile din sesiunea II DevAcademy. Dacă nu ați apucat încă să vă înscrieți sau aveți prieteni care au amânat decizia, acum este timpul să vizitați sau să îi direcționați către pagina de înscrieri.

Echipa DevAcademy este în această perioadă în plin proces de code review. Contorizăm răspunsuri, revizuim soluții și, din când în cand, mai luăm mâna de pe mouse într-un moment de ”Wow!” la ingeniozitatea unei rezolvări primite. Totodată, ne ocupăm intens de planificarea Hackathonului care va avea loc în weekendul 8-9 noiembrie. Sperăm că nu aveți nimic planificat în acel week-end și că după ce primiți invitația veți răspunde pozitiv. Datele eventului sunt fixe, pentru că așteptăm nerăbdători începerea modulelor de învățare la jumătatea lui noiembrie.

Ce urmează pentru cei înscriși? În prima parte a săptămânii viitoare, între 3 – 6 noimebrie, toți cei care s-au înscris la unul din trackuri vor primi pe email un răspuns cu pașii următori.

Dacă ne-ai convins cu motivația și creativitatea ta în soluția trimisă, așteaptă-te să primești un invite oficial la Hackathon.

Cei care s-au arătat interesați de programele Dev, dar vom considera că mai au drum de parcurs până a ni se alătura, vor primi și ei un răspuns. Nu e motiv de tristețe însă, pentru că vă așteptăm cu drag anul următor, să ne demonstrați cât ați reușit să vă dezvoltați în această perioadă.

Nu uitați să urmăriți în continuare postările de aici pentru a nu rata informații esențiale despre etapele următoare.

Vă mulțumim pentru aplicările și pentru efortul depus în rezolvarea problemelor.
Încă mai așteptăm soluții de la cei care au primit problema pe email până acum sau o vor primi în perioada următoare.

PS: Vă rugăm să verificați directoarele JUNK sau SPAM din email.
 

Probleme și soluții. Timing și deadline-uri.

Continuăm Înscrierile

Așa cum vă anuțam într-o postare recentă, am început trimiterea de probleme în cadrul etapei 2 de selecție a celor admiși în modulele sesiunii II DevAcademy.

Pentru aceia dintre voi care ne-au transmis că au primit problema în cursul weekendului, perioadă fără acces la sau timp pentru calculator – vă așteptăm în continuare soluțiile, chiar dacă linkul specifică expirarea intervalului original. Notarea rezolvărilor primite se va face, însă, în funcție de ordinea primirii acestora: cu cât soluția a fost primită mai devreme, cu atât aceasta va fi evaluată mai repede.

Între timp, înscrierile DevAcademy Sesiunea II continuă până pe 2 noiembrie, perioadă în care ne reluăm vizitele în rândul celor dornici de perfomanță. Aici puteți găsi descrierea completă a fiecărui modul, alegându-l pe acela care vă provoacă mai mult.

Mai există încă timp dacă simțiți că alții din grup se regăsesc în profilul candidatului căutat, povestiți-i despre Dev și invitați-o/-l în comunitatea noastră de excelență

Cristiana despre cum este în DevAcademy

Cand mi s-a propus sa vorbesc despre experienta mea la DevAcademy, am zis ca va fi usor, deja imi impartasisem experienta cu diversi prieteni si mi se parea ceva natural. Insa, cand m-am asezat in fata calculatorului si am vrut sa ma apuc de scris, mi-am dat seama ca sunt atat de multe lucruri de spus incat nu stiu cum sa incep.

Am aplicat la DevAcademy pentru ca imi doream ceva nou, voiam sa ma dezvolt. Iar ei pareau sa vina cu acel ceva nou, ofereau studentilor ocazie sa se dezvolte altfel. Asadar, mi-am facut CV-ul cat am putut de bine si am aplicat pe site. In scurt timp, am primit o problema de programare, nu foarte grea, pe care trebuia sa o rezolv. Am rezolvat-o, iar apoi am fost chemata la interviu. Imi amintesc ca eram emotionata si nu stiam ce sa zic, intrucat nu mai participasem la multe interviuri, insa Lucian Ghinda, unul dintre fondatori, cel cu care am dat interviul, a fost foarte deschis si relaxat, incat aveam impresia ca vorbesc cu un prieten. In scurt timp, lucrurile luasera deja amploare, auzeam din ce in ce mai multi colegi ca se inscriu si ca sunt chemati la interviuri (cred ca au fost cateva sute de persoane care au aplicat). Dupa o vreme am fost sunata sa fiu anuntata ca fac parte din cele 15 persoane acceptate in program si am stabilit prima intalnire.

Intalnirile erau de 2 ori pe saptamana, in zile pe care le stabileam impreuna. Imi amintesc ca prima data m-am simtit ca intr-un mini teambuilding. Ne-am ales super eroi, ne-am cunoscut unii pe altii, am facut glume, ni s-a prezentat ce urma sa facem si am incercat sa formam o echipa. Eram 15 oameni din ani diferiti, de la facultati diferite, gata sa incepem o noua etapa, nestiind cat de frumos aveau sa decurga lucrurile.

Continue reading

Diana despre cum este în DevAcademy

De când am început facultatea, am realizat că lumea din jurul meu este antrenată într-un proces de dezvoltare de sine continuu. Majoritatea colegilor mei se implicau încă din anul I în diverse proiecte din cadrul sau din afara facultăţii care promiteau un plus de experienţă în domeniul de studiu (computer science), dobândirea de noi cunoştinţe şi activităţi amuzante sau distractive care să facă învăţatul să pară mai uşor. Cum eu nu ştiam foarte bine ce mi s-ar potrivi şi cărui proiect aş face faţă (eram boboc dezorientat şi fără experienţă), am ezitat o perioadă, preferănd să mă concentrez pe facultate. Anul II a adus cu sine realizarea uşor înspăimântătoare că am rămas în urmă… CV-ul colegilor mei ocupa deja mai mult de o pagină pe când al meu abia ocupa jumătate. Era timpul să mă implic!

Am aflat de prezentarea DevAcademy de la o prietenă. Recunosc cu părere de rău că nu am asistat la ea, însă am colegi destul de drăguţi încât să-mi relateze ideile de bază ale proiectului şi să-mi spună în ce constă. Totul suna foarte bine: înveţi Ruby şi Ruby on Rails timp de aproape un semestru, având mentori pricepuţi şi experimentaţi, gratuit. Singurul dubiu pe care îl aveam era dacă o să-mi răpească prea mult timp, însă faptul că urma să cunosc oameni noi şi talentaţi şi să dobândesc cunoştinţe noi facea să merite compromisul din partea mea. Nu am stat prea mult pe gânduri şi am aplicat.
Continue reading